Ilya, elev ucrainean: Mi se pare o idee foarte bună să folosim tablete la școală

Ilya, Elev Ucrainean: Mi Se Pare O Idee Foarte Bună Să Folosim Tablete La Școală
29.03.2022

Ilya are 12 ani și este în clasa a VI-a. De trei săptămâni a părăsit Ucraina împreună cu mama sa, bunica și cei doi frați mai mici: Viktoria, în vârstă de șase ani și Viktor, în vârstă de opt ani. Cum arată școala românească pentru un copil ucrainean de 12 ani?

Ilya și frații săi continuă să învețe, indiferent de situație. Chiar de a doua zi de când au ajuns în adăpostul în care locuiește familia, au fost înscriși la Școala Gimnazială Prejmer (județul Brașov), una dintre unitățile de învățământ în care desfășurăm programul Școala din Valiză. Felicia Andrași, administratorul adăpostului și profesoară de limba engleză la școală, i-a ajutat cu procesul înscrierii.

,,Mulțumesc lui Dumnezeu că doamna Felicia ne-a înscris la școală. Vorbesc în engleză la școală. Când nu înteleg, folosesc Google Translate. Copiii de aici ne-au primit foarte bine“, spune Ilya.

În România, cel mai mult îi place ora de Limba Română și să participe la clubul de șah. În Ucraina, cel mai mult  îmi plăceau lecturile de la ora de Limba Ucraineană și orele de Literatură Străină.

Nu doar copiii încearcă să învețe limba română, ci si adulții. ,,Încerc sa rețin cuvinte în română. Sper ca perioada aceasta dificilă pentru Ucraina se va termina și ne vom întoarce acasă. În România este foarte bine, oamenii sunt prietenoși, dar acasă este mai bine. Îmi doresc ca lumea să fie în pace și înțelegere”, spune Ileana, mama celor trei copii.

„În Ucraina, copiii ridică mâna când vor să răspundă. În România, ridică doar două degete. La noi, copiii nu primesc mâncare de la școală, ci ne luam de acasă”, povestește Ilya despre diferențele dintre cele două sisteme de învățământ.

Legăturile nu se pierd, chiar și despărțiți de război. Mulți dintre prietenii lui Ilya au rămas în Ucraina. Însă băiatul se bucură că măcar poate vorbi cu ei la telefon.

În plus, Ilya a reușit deja să-și facă prieteni și în România. Ne-a spus că primește doar mesaje frumoase de la colegii lui de clasă.

Ilya a fost înscris și în „Școala din valiză“, programul nostru prin care creștem competențele digitale ale copiilor și profesorilor din mediul rural.

Mi se pare o idee foarte bună să folosim tablete la școală. Profesorii folosesc tablete în Ucraina, în special la orele elevilor din clasele primare, la orele de Explorare a lumii, Muzică, Matematică”, ne spune Ilya.